Rendezés-filmírás szakirány

Amit a képzésről tudnod kell

A rendezési ismeretek a filmírói ismeretekkel közösen kerülnek átadásra, követve azt a magyar filmalkotói gyakorlatot, amelyben a rendező és a filmíró munkája szükségképpen összefonódik.

A képzés célja olyan filmes szakemberek képzése, akik a rendező asszisztenseként a legpontosabban ismerik a rendező elképzeléseit, ennek megfelelően hivatottak azt felelősen képviselni a különböző részlegeknél, és ennek szellemében vezetni végig a filmkészítés valamennyi fázisát

A rendezőasszisztensi munkakör a legkomplexebb a filmes stábon belül.

Pontosan tisztában kell lennie minden szekció tevékenységével, az előkészítés, a gyártás, az utómunka minden fázisával és azok időzítésével.  Ismernie kell a forgatás előkészítéshez a forgatókönyv dokumentációs feldolgozásának jelentőségét, annak formáit.

A rendezőasszisztens alakítja ki a részlegek között azt a munkakapcsolatot, alaphangulatot, amely lehetővé teszi a sikeres lebonyolítást. Az ő felkészültsége jelenti a biztonságot a rendező és az egész stáb számára.

Ő kordinálja az előkészítés menetét, felméri a megvalósítás lehetőségeit, olyan ütemtervet állít össze, amely eredményesen végrehajtható.

A forgatás során határozottan tud dönteni váratlan helyzetekben is, kézben tartja, vezeti a stábot, elsődleges letéteményese a rendezői koncepció megvalósításának.

A képzés nagy része kurzusszerűen zajlik, így a résztvevők többféle rendezői, filmírói elképzeléssel, technikával találkozhatnak. A résztvevők megtanulják a filmkészítés fázisait: a forgatókönyv fejlesztésének szakaszait, az előkészítést, a stábszervezés, a terepszemle, a casting, a próbák stb. lebonyolítását. Elsajátítják a forgatás technikai és tartalmi megtervezéséhez szükséges ismereteket, áttekintést kapnak az utómunka rendszeréről, feladatairól, lehetőségeiről. Megismerkednek a különböző részlegek kompetenciájával. Megtanulják, mi szükséges egy csapat vezetéséhez, a felelős szakmai döntéseket meghozásához.

PAPíR HELYETT TUDÁS

A hallgatók elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül megismerkednek a reklámfilm, a kisjátékfilm, a dokumentumfilm stb. műfaji sajátosságaival, a film dramaturgiájával, a filmhang, a filmzene használatával. A gyakorlati órák mellett áttekintést kapnak a film történetéről, filmelemzéseken keresztül tanulják meg a tudatos filmnézést.A Werk Akadémia filmes hallgatói a második félévben – valamennyi szakirány hallgatóinak bevonásával - stábokat hoznak létre, és az első tanév végére kisjátékfilmeket készítenek, amelyeket egy moziban nyilvánosan mutatnak be a nézőknek.

A filmrendező képzés egyéves, erre épül a 2. MESTER ÉV, melyben a hallgatók már az első napoktól forgatókönyveket fejlesztenek. Az elméleti és elméleti-gyakorlati stúdiumok mellett filmjeiket egy professzionális stúdió támogatásával készítik el. Itt már fontossá válik az önálló út, önálló nyelv és stílus megtalálása, olyan alkotások elkészítése, amelyek az alkotói portfolió megalapozása mellett alkalmasak lehetnek pályázatokon, fesztiválokon, szemléken való bemutatkozásra is.

Az alapozó évre  bárki jelentkezhet, aki szeretné megtanulni a filmkészítést – ehhez semmiféle előtanulmányra, filmes gyakorlatra nincs szükség.

A haladó évre azok jelentkezhetnek, akik már folytattak előtanulmányokat – akár a Werkben, akár azon kívül -, részt vettek egy vagy több film elkészítésében. Ha erre jelentkezel, az ismerkedő beszélgetésre elhozhatod a filmterveidet is. 

A haladó év legfontosabb része a filmkészítés, a filmcsinálás. A tantárgyak is szorosan ehhez kapcsolódnak. A rendezés/írás szakirányon belül a leghangsúlyosabb a forgatókönyv-fejlesztés, a dramaturgia, a történetmesélés, a műfaji sajátosságok, valamint a képalkotáshoz tartozó ismeretek. .

A szakot félévenként 10 fő jelentkezővel indítjuk.

További információ: Dubóczky Erzsébet, a képzés mentora T: +3630 460 2225 

- Hírlevél -

Ha érdekelnek a képzéseink, híreink, esetleg a különböző eseményeinkről szeretnél értesítést kapni, e-mail címed megadásával feliratkozhatsz a hírlevelünkre!

Név: 
E-mail cím: